Turist

Välkommen till Boda Glasbruk, samhället som överlevde glasbruket från 1864.

Samhället byggdes upp kring ett glasbruk som grundades 1864. I samband med grundandet av bruket bytte byn namn från det tidigare Förlångskvarn.

Vi ligger strategiskt placerat i glasriket, med närhet till det mesta. Enklast kommer du hit genom att köra riksväg 25, från Nybro mot Växjö, sväng höger vid skylten, direkt efter avfarten på höger sida finner du Boda konstsmide.

Du kör nu nerför Storgatan, när du passerar Bodaån, går det in en väg till höger.
Först ser du den gamla krossen, du kan läsa mer om den i Turistinformationen.

 

Fortsätter du förbi krossen kommer du till vår badsjö.

Nu vänder vi tillbaka upp på den väg som vi kom på, tar till höger och kan då på höger sida se vår camping med nyrenoverade duschar och toaletter.

Vi fortsätter och har nu på vänster sida Hermans kristall och sliperi.

Sedan kommer vi fram till det ombyggda gamla glasbruket på vänster sida som i dag inrymmer The Glass Factory, med dom fantastiska glassamlingar som Emmaboda kommun köpte in för att bevara denna kulturskatt till glädje för samhället, kommunen, hela landet och för hitresande turister.

Byggnaden delas med Stockholm Outlet design-shop. Outlet driver också glashyttan Vet hut, med daglig glasblåsning.

  

Mittemot på andra sidan gatan finner du Hönsa Lottas luffarmuseum.

Vi pratade om glasets kulturskatt, här finner du en annan kulturskatt. Luffarna skildras med bilder och berättelser, dessa fantastiska människor och levnadsöden, har du tur kanske du träffar Snacke Per och Hönsa-Lotta.

  

Har ni hunnit bli kaffesugna, lugn, lite längre upp på gatan hittar vi cafét Röda stugan.

 

Vi fortsätter en bit till upp på Storgatan, på vänster sida i parken hittar vi Skulpturen ”Albin och Pegasus

 

På andra sidan gatan i den vita byggnaden har glaskonstnären Peter Hermansson flyttat in. I ateljen kan du se dom mest fantastiska glaspjäser.

 

Fortsätter vi förbi Boda Wärdshus, kan vi på vänster sida skymta den gamla röda stugan där den kände glasarbetare Ruben Hjelm bodde. Om du fortsätter på denna väg kommer du även fram till Orrefors.

Välkomna åter!